lunes, 22 de octubre de 2012

"Delenda est Hispania"


L'autor debatent sobre els aspectes més polèmics del seu llibre
Albert Pons presentà el passat divendres a Flix el seu nou llibre "Delenda est Hispania". Tot allò que Espanya ens amaga sobre la independència de Catalunya".

Divendres 19 d'octubre va tenir lloc a Ca Don Ventura la presentació del nou llibre d'Albert Pons, un acte organitzat pel Centre Català de Negocis i l'Assamble Nacional Catalana.

Podem arribar algun dia a proclamar-nos com a Estat Propi? És viable? Què passarà a Catalunya l'endemà que es proclami la independència? I a Espanya? 
I a Europa? Aquestes són moltes de les preguntes que l'autor explica detalladament des d'una visió crítica en el seu llibre i que així, va poder argumentar bé a tots els flixancos i flixanques presents el dia passat. Els principals temes en joc van ser varis com l'autodeterminació, el deute o fins i tot la dissolució d'Espanya, aspectes tractats amb l'objectiu de desemmascarar " tot allò que Espanya ens amaga sobre la independència de Catalunya" com molt bé precedeix el títol del seu llibre.

La conferència va acabar amb un torn obert de preguntes i la opció a poder comprar el llibre per tal d'entrar més profundament al que sol va ser una petita introducció dels infinits dubtes i preguntes plantejades sobre el debat polèmic del moment.  

jueves, 18 de octubre de 2012

Maruja Torres: "La carrera del periodisme és com una nòria, ara ets amunt, ara ets avall"


Maruja Torres juntament amb el Degà i la Vicerectora
de la Facultat. Fotografia cedida per Adrià Garcia
Maruja Torres inaugura el curs acadèmic 2012-2013 de la Facultat de Ciències de la Comunicació amb un dels seus característics discursos mediàtics.

El passat dimarts 9 d'octubre va tenir lloc a l' Aula Magna de la Facultat la tradicional lliçó inaugural del nou curs acadèmic. L'acte va obrir les seves portes amb unes paraules esperançadores de Josep Maria Català, Degà del centre, i la Vicerectora de la UAB Glòria González, comunicant a tots els alumnes la seva visió objectiva dels fets d'actualitat i animant a escoltar les paraules d'una convidada molt especial; Maruja Torres.

L'escriptora i periodista d 'El País va encetar el seu discurs "Preguntes que els periodistes ens hauríem de fer cada dia" remarcant el greu moment que està vivint la premsa i la professió del periodisme des d'una visió molt propera; el diari on treballa, amb unes paraules contundents; "Avui és un dia trist perquè avui 138 periodistes aniràn al carrer". Amb aquestes paraules va  pretendre així conscienciar les mirades de tots els futurs periodistes de la sala i advertir-los que és en les seves mans la manera de canviar el futur d'una professió tan apassionant com és la seva. Saltant-se el seu petit esquema no van passar per alt aspectes com la educació o la crisi viscuda, però per sobre de tot les seves paraules van ser encoratjadores, dures i properes; "explica la teva veritat defensant-la a mort".
La xerrada va acabar amb un torn de preguntes i les paraules de la Vicerectora  desitjant a tots un bon curs, sense deixar de banda aspectes com l'il·lusió i l'esforç.


BIOGRAFIA
Maruja Torres és una periodista actual de 67 anys que avui en dia treballa com a redactora al diari "El País". Amb els seus 46 anys de professió ha treballat d'escriptora, corresponsal de guerra i columnista a més a més d'haver "tocat" temes tan amplis com el cinema entre d'altres. Avui en dia, i durant tota la seva carrera periodística, podem destacar dos premis molt importants en la seva carrera ; El Premi Planeta de Novel·la i el Premi Nadal, únicament petits reconeixements en comparació a la seva gran trajectòria. 

miércoles, 17 de octubre de 2012

Racons d'un meandre. Racons de Flix.

Un polític reconegut quan va arribar al meu poble va dir que era "un cul de sac", en canvi jo, des de la perspectiva de la gran Barcelona, penso que és el melic del meu món. El primer precepte de ser una bona periodista és l'objectivitat, però resulta que jo hi vaig néixer, i és difícil veure'l a vista d'ocell quan ja fa divuit anys que hi visc. Allí no em fan falta cognoms; Berta, i tothom sap qui sóc. Ara però, cal presentar-me; Berta Treig Carranza, aquesta és la meva carta de presentació i aquesta sóc jo, amb la pretensió d'afegir algun dia "de professió: periodista", i poder així exportar el meu entorn més enllà dels seus contorns.

Aquest bloc vol parlar d'això: l'aquí vist des d'allí i l'allí vist des d'aquí, amb l'objectiu d' interseccionar  dos punts que disten, però que són al centre del meu petit país.